Fotografie was mijn eerste professionele liefde. Maar sinds 2004 mag ik mezelf ook uitgever noemen. In dat jaar kwam ‘De basis’ uit, het eerste van een serie kookboeken die ik zelf bedacht, cureerde en met gelijkgestemden produceerde.
Bekijk alle nog leverbare boeken van Minestrone

Het begon met… ideeën in overvloed
In de jaren 1980 en 1990 werkte ik als fotograaf mee aan het Vlaamse lifestylemagazine Knack Weekend en een hele reeks kookboeken voor binnen en buitenlandse uitgeverijen. Ik was daar in de eerste plaats een beeldleverancier: het was mijn taak om de creaties van de meester – sterrenchefs en andere culinaire helden – zo stijlvol of interessant mogelijk in beeld te brengen. Ik deed dat heel graag, want ik kon experimenteren en mijn eigen beeldtaal uitbouwen. Zo werden mijn foto’s langzaamaan veel meer dan de registratie van een gerecht op een bord.
Soms moest ik compromissen sluiten en bleef ik op mijn honger zitten, want mijn beelden stonden altijd ten dienste van andermans creaties. En dat terwijl ik ideeën in overvloed had, mijn hoofd tolde er soms van. Toen dacht ik: “Waarom maak ik niet zelf eens een boek?” Uitgeverij Homarus was geboren. In 2008 herdoopte ik ze tot uitgeverij Minestrone.

De basis: vertrouwde ingrediënten, unieke look
“De basis” heette mijn eerste kind – een handzaam boekje over hoe je eten klaarmaakt. Op de linkerpagina een korte tekst waarin we simpel uitleggen hoe je braadt, bakt of bouillabaisse maakt; rechts een foto van mijn hand waarbij ik het ingrediënt of het gerecht tot zijn essentie herleid.
Met zijn unieke look – bijbelformaat, zwart linnen en goud op snee – viel het echt op als je het tussen de andere kookboeken zag liggen. Toch nam ik een enorm risico door het zélf te willen uitgeven, want ik had natuurlijk geen idee of mensen het wel zouden lusten. Maar het werd een succes: in Vlaanderen en Nederland zijn er intussen 130.000 van verkocht. En het smaakte naar meer. “De basis” werd uiteindelijk het eerste boek in een trilogie – “De basis”, “Het product” en “Het gerecht” – die wereldwijd in meerdere talen verkocht werd.
Koop hier de collector’s item-versie van ‘De basis – Goud versie 2016’


Wat uitgeverij Minestrone uniek maakt
Kookboeken kunnen zoveel meer zijn dan een bundeling van recepten en mooie foto’s met een kaft errond. Eten is onlosmakelijk verbonden met cultuur, en er vallen oneindig veel verhalen over te vertellen. Maar met louter foto’s kon ik die verhalen nooit ten volle uitdiepen.
Als uitgever kan ik mijn spannende ideeën en invalshoeken wél waarmaken. Ik ben dan geen beeldleverancier meer, maar een hoofdredacteur die chefs, auteurs, journalisten, vormgevers en drukkers samenbrengt rond een interessant onderwerp. Vervolgens maken we samen een kookboek met een uniek gezicht vol recepten, verhalen en foto’s. En vaak met een vleugje bibliofilie om het af te maken.
Gesmaakt tot in het buitenland
In 2013 haalde Minestrone de prestigieuze internationale Gourmand Cookbook Award binnen voor Beste Kookboekenuitgever van het Jaar – uit een longlist met uitgeverijen uit 171 landen. Uit het juryverslag:
“Minestrone, ‘The smallest publishing House in the World’ creating unique cookbooks for nine years, with a maximum of three books a year. Publisher-photographer Tony Le Duc has now reached the highest level of excellence in publishing.”
Inspelen op de culinaire tijdgeest
Ik blijf altijd uitkijken naar nieuwe invalshoeken of mensen die de culinaire tijdgeest perfect aanvoelen. Zo raakte ik in 2019 geïnspireerd door de wereldwijde trend om veganistisch te koken: mensen grijpen steeds vaker naar plantaardig eten, uit gezondheidsoverweging of omdat ze niet meer willen bijdragen aan de roofbouw op onze planeet. Ik besloot vanuit die gedachte een nieuwe trilogie te maken: ‘De basis – plantaardig’ omvat alles wat je moet weten om te koken zonder dierlijke producten, maar zonder dat je gerechten aan smaak inboeten. Deel twee, ‘Het gerecht – plantaardig’, is intussen ook verschenen; deel drie volgt in 2026.
Koop hier ‘De basis plantaardig en Het gerecht plantaardig’

Bekijk hier alle nog leverbare boeken van Minestrone
