Tony Le Duc (1961) is culinair fotograaf. Maar hij valt moeilijk enkel en alleen onder deze noemer te brengen. 

Le Duc is ook uitgever en bedenkt nieuwe invalshoeken voor boekprojecten, hij cureert en geeft lezingen, steeds gerelateerd aan voeding.

Zijn fotografisch werk leunt aan bij het artistieke maar hij behoort niet tot het artistiek milieu. Hij werkte vaak in opdracht voor de reclamewereld maar behoorde niet tot dit selecte groepje. Zijn werk lijkt op vrij werk maar wordt steeds in opdracht gepubliceerd. Gedurende zijn bijna 40 jaar durende carrière publiceerde hij zijn beelden voornamelijk in magazines en in boeken. Kookboeken.

In het verlengde van zijn fotografiecarrière startte hij begin jaren 2000 een kookboekenuitgeverij. Daarmee creëerde hij een platform om zijn beelden aan een breder publiek te kunnen tonen. Naast het illustreren bepaalt hij mee de inhoud en de vorm van een nieuwe culinaire uitgave.

www.minestrone.be

Le Ducs werk wordt sporadisch tentoongesteld. Zijn beeldtaal verwijst vaak naar klassieke stillevens uit de 17de-eeuwse schilderkunst. Clair-obscur is zijn handelsmerk maar hij houdt het daar niet bij. Via het gebruik van een zelfontwikkelde ‘zweeftechniek’ met gestructureerde achtergronden, fotoprints en grafische kleurenvlakken toont hij voedsel op een eigenzinnige manier. Door te spelen met licht, kleur, textuur en intensiteit creëert Le Duc composities die duidelijk zijn stempel dragen.

“Hij verheft het reclamespel van opvallen en verleiden tot een zoektocht naar de essentie van smaak en textuur. Daarom is Tony Le Duc een pionier op het vlak van de internationale food photography. Het is een revelatie om de fotograaf aan het werk te zien. Net als een schilder vult hij zijn kader met een doordachte compositie.” Elvira Velghe, ex-directeur FOMU, Antwerpen

EXPO

2011: Feast for the eyes, FOMU Antwerpen.

2018: Cokeryen, Snijders & Rockoxhuis, Antwerpen.

2023: Internationale fotobiënnale Oostende

van 16 september tot 12 november in Fort Napoleon, Oostende.  

www.fotobiennale.be

Copyright Tony Le Duc, 2024. All Rights Reserved.
Design and development: Siebe Le Duc.